W części 2 wizyty Jonathana w Anielskich Ogrodach, Kamila i Bogdan Kasperscy zabierają nas w fascynującą podróż przez ogrody sferyczne. Od ponad pięciu lat uprawiają w kopułach ekologicznie jedzenie: warzywa, owoce i zioła. Kopuły powstały we współpracy Anielskich Ogrodów z Centrum Energetyki Odnawialnej z Sulechowa w ramach projektów „Bon na innowacje”. Kluczowe elementy konstrukcyjne dostarczyła polska firma Fdomes, która wykonała m.in. kopuły do słynnego filmu „Marsjanin”.
Kamilę i Bogdana interesuje nie tylko produkcja zdrowej żywności. Interesują się opracowywaniem nowych technik uprawy, które w przyszłości ułatwią im pracę w ogrodzie. Są głęboko zaniepokojeni degradacją środowiska, która powoduje zmiany klimatyczne i spadek bioróżnorodności. Używają kopuł do przeprowadzania różnych eksperymentów.
Starają się nauczyć się jak najlepszych metod uprawy żywności w szybko zmieniającym się świecie oraz w warunkach pogodowych zagrażających uprawom (coraz silniejszych wiatrów, nawalnych deszczy, gradobić, suszy czy wysokich lub bardzo niskich temperatur).
Martwią się o utratę kolejnych gatunków i zmniejszającą się ilość owadów zapylających. Ich spadek może mieć bardzo duży wpływ na zdolność ludzi do uprawy warzyw i owoców. W ramach eksperymentów tworzą elementy wyposażenia akustycznego kopuł umożliwiające naśladowanie owadów za pomocą ambisonicznego dźwięku przestrzennego.
Kamila i Bogdan zauważają, że generalnie rośliny kwitnące dość mocno i pozytywnie reagują na dźwięki owadów oraz drgania nimi wywołane. W kopułach prowadzą obserwacje pomidorów czy papryk wystawionych na działanie dźwięków wydawanych przez owady zapylające.
Wyjaśniają również jak wykorzystują kopuły sferyczne do uprawy w różnych porach roku. Przedstawiają zarówno zalety jak i wady związane z uprawą warzyw, ziół i owoców w takich nowoczesnych konstrukcjach. Nie rezygnują przy tym z jakości i ekologii w ich codziennej pracy w gospodarstwie. W tej obszernej dyskusji na temat skomplikowanych problemów dotykających wszystkich producentów żywności, ogrodników, rolników, kucharzy, gospodyń domowych, jest coś dla każdego, kto kocha ogrodnictwo.
W 2010 roku Bogdan i Kamila Kasperscy przenieśli się z Warszawy do Budachowa w woj. lubuskim, aby zamieszkać razem z babcią Kamili. Gmina Bytnica jest jedną z najmniej zaludnionych w Polsce. Ponad 85% powierzchni gminy to przepastne lasy. Przeprowadzili się, aby zaopiekować się starzejącymi się mamami i babcią. Po przeprowadzce okazało się, że w wiejskich sklepach bardzo trudno jest kupić świeże i dobre jedzenie. O produktach z certyfikatem ekologicznym można było zapomnieć. Trudno też było kupić lokalne jedzenie prosto od rolników. Ich marzeniem, ale też potrzeba życiową stało się przekształcenie ogrodu przydomowego w źródło zdrowej żywności.
Anielskie Ogrody często pojawiają się w różnych programach telewizyjnych i internecie. W Anielskich ogrodach materiały do swoich programów nakręcili między innymi: Robert Makłowicz, Maja Popielarska („Nowa Maja w Ogrodzie”, Witold Czuksanow („Rok w Ogrodzie”), Mikołaj Rey („Dzień Dobry TVN”) i Maria Sikorska („Z Klimatem i z Pasją”). Corocznym celem Kamili i Bogdana jest wyhodowanie co najmniej jednego kilograma warzyw na członka rodziny na każdy dzień roku. Czas dzielą między pracę w ogrodzie, przetwarzanie plonów do spiżarni, opiekę nad babcią Kamili oraz prowadzenie akademii ogrodnictwa ekologicznego i tradycyjnej kuchni. Organizują pokazy i warsztaty dla odwiedzających oraz kursy przez internet. Działają też społecznie w zakresie tworzenia ogrodów dla dzieci i ochrony dzikiej przyrody. Inspirują ludzi szukających wiedzy, doświadczenia i pomysłów na rozpoczęcie uprawy ogrodu przydomowego lub społecznego.
To drugi z serii odcinków z Anielskich Ogrodów. Trzeci odcinek będzie skupiał się na domowym ziołom. Aby dowiedzieć się więcej o Anielskich Ogrodach, odwiedź te strony: https://anielskieogrody.pl/ / anielskieogrody
Źródło: YouTube
***
Ogród jadalny na słabej ziemi – Anielskie Ogrody, cz. 1: Sekrety Babci Anieli
***
Czytaj również:
Gleba w naszym ogrodzie – jak o nią dbać?
Grządki podwyższone w ogrodzie – do czego służą?