Ogród jadalny na słabej ziemi – Anielskie Ogrody, cz. 1: Sekrety Babci Anieli

Budachów

W 2010 roku Bogdan i Kamila Kasperscy przenieśli się z Warszawy do Budachowa w woj. lubuskim, aby zamieszkać razem z babcią Kamili. Gmina Bytnica jest jedną z najmniej zaludnionych w Polsce. Ponad 85% powierzchni gminy to przepastne lasy.

Przeprowadzili się, aby zaopiekować się starzejącymi się mamami i babcią. Po przeprowadzce okazało się, że w wiejskich sklepach bardzo trudno jest kupić świeże i dobre jedzenie. O produktach z certyfikatem ekologicznym można było zapomnieć. Trudno też było kupić lokalne jedzenie prosto od rolników. Ich marzeniem, ale też potrzeba życiową stało się przekształcenie ogrodu przydomowego w źródło zdrowej żywności.

Od początku chcieli uprawiać ogród ekologicznie, bez szkodliwych chemikaliów czy sztucznych nawozów. Na początku popełnili wiele błędów, ale bardzo szybko nauczyli się uprawiać zgodnie z praktykami, które zwiększają lokalną różnorodność biologiczną. Wykorzystali wieloletnie ogrodnicze doświadczenie babci i mamy oraz wiedzą z zakresu permakultury.

Założyli małe, certyfikowane ekologicznie, gospodarstwo rolne „Anielskie Ogrody”, nazwane tak od imienia babci Anieli. Uczyli się i działali bardzo szybko. Trzy lata po założeniu otrzymali tytuł „Najlepszego ekologicznego gospodarstwa rolnego w Polsce w kategorii ekologia – środowisko”. A ich niewielki, bo półhektarowy przydomowy ogród stał się jednym z najbardziej znanych w całej Polsce. Anielskie Ogrody wyróżnia pięć kopuł sferycznych, oraz ekologiczna uprawa bardzo dużej ilości różnych gatunków roślin na niewielkiej powierzchni.

Anielskie Ogrody często pojawiają się w różnych programach telewizyjnych i internecie. W Anielskich ogrodach materiały do swoich programów nakręcili między innymi: Robert Makłowicz, Maja Popielarska („Nowa Maja w Ogrodzie”, Witold Czuksanow („Rok w Ogrodzie”), Mikołaj Rey („Dzień Dobry TVN”) i Maria Sikorska („Z Klimatem i z Pasją”).

Corocznym celem Kamili i Bogdana jest wyhodowanie co najmniej jednego kilograma warzyw na członka rodziny na każdy dzień roku. Czas dzielą między pracę w ogrodzie, przetwarzanie plonów do spiżarni, opiekę nad babcią Kamili oraz prowadzenie akademii ogrodnictwa ekologicznego i tradycyjnej kuchni.

Organizują pokazy i warsztaty dla odwiedzających oraz kursy przez internet. Działają też społecznie w zakresie tworzenia ogrodów dla dzieci i ochrony dzikiej przyrody. Inspirują ludzi szukających wiedzy, doświadczenia i pomysłów na rozpoczęcie uprawy ogrodu przydomowego lub społecznego.

To pierwszy z serii odcinków z Anielskich Ogrodów. Drugi odcinek będzie skupiał się na uprawie roślin w kopułach, w tym pomidorów, papryki, bakłażanów, kwiatów i nie tylko. Inne odcinki będą poświęcone domowym ziołom, ogrodom społecznym oraz znaczeniu starych drzew w naszych lasach.

Aby dowiedzieć się więcej o Anielskich Ogrodach, odwiedź te strony: https://anielskieogrody.pl/   / anielskieogrody  

Źródło: YouTube

***

Czytaj również:

Gleba w naszym ogrodzie – jak o nią dbać?

 

Grządki podwyższone w ogrodzie – do czego służą?

 

Ogród przyjazny klimatowi i żywiący rodzinę

Facebook
Twitter
Email

Newsletter

Co miesiąc najlepsze teksty WW w Twojej skrzynce!

Newsletter

Co miesiąc najlepsze teksty WW w Twojej skrzynce!