Idylle, hybrydy i heterytopie. Wiejskość i jedzenie w alternatywnych sieciach żywieniowych – seminarium w IRWiR PAN

ir

Co łączy jedzenie i wiejskość? Relacje między nimi są złożone i historycznie zmienne. Pomocne z rozpracowaniu tej złożoności jest instrumentarium socjologii i nauk społecznych.

Zmusza ono do postawienia szeregu pytań: co jemy, w jaki sposób jest to wytwarzane, jak trafia do naszych lodówek i na nasze stoły, jak wygląda, jakie symboliczne znaczenie mu przypisujemy, jak wpływa na nasze ciała, kondycję i zróżnicowanie społeczeństwa.

Także – czy zmiany tych relacji są wskaźnikiem dokonującej się zmiany społecznej. Odpowiedzi na te pytania dotyczą współczesności i przyszłości. Istotne są tu ukształtowane typy konsumpcji, mody, zapisane w kulturze wzory i istotne dla danego społeczeństwa symbole, ale też modele rynkowe,możliwości przetwarzania i produkcji.

Na transmisję seminarium zapraszamy 8 stycznia o godzinie 11:00.

Facebook
Twitter
Email

Newsletter

Co miesiąc najlepsze teksty WW w Twojej skrzynce!

Najnowsze wydarzenia

Organizacje z miejscowości do 20 tys. mieszkańców
30.04.2024
- 19.05.2024
Polska, Słowacja, Niemcy
29.04.2024
- 03.06.2024
Organizacje z miejscowości do 20 tys. mieszkańców
30.04.2024
- 19.05.2024
Polska, Słowacja, Niemcy
29.04.2024
- 03.06.2024

Newsletter

Co miesiąc najlepsze teksty WW w Twojej skrzynce!