Polskie rolnictwo to fascynujący temat, nierzadko otoczony mitologią lub uprzedzeniami, zwłaszcza przez tych, którzy żyją z dala od wsi. Patrząc na obecne protesty, możemy dostrzec, że najbardziej widocznymi i głośnymi postaciami są często ci, którzy reprezentują przemysłowe rolnictwo wielkotowarowe. To zaskakujące, biorąc pod uwagę, że tego typu gospodarstwa stanowią niewielki odsetek wśród polskich rolników.
Wokół wizerunku „typowego” polskiego rolnika krąży wiele opinii. Czy to Pan Adam z dużą farmą, czy Pan Tadeusz prowadzący małe gospodarstwo pełne uroku wiejskiego życia?
Zapraszamy do wysłuchania fragmentu webinaru „Zielony Ład a realia pracy rolnika”, który odbył się 12 kwietnia 2024 roku. Marta Bogacz z Klimatu dla Rolnictwa przybliża, kim jest statystyczny polski rolnik, jak zróżnicowane są modele rolnictwa oraz skąd się bierze żywność, którą kupujemy w marketach.
Zapraszamy również do zapoznania się z publikacjami Instytutu Spraw Publicznych na temat rolnictwa i bezpieczeństwa żywnościowego.
Paulina Sobiesiak-Penszko
Na widelcu. Konsumenci a transformacja systemu żywnościowego
Paulina Sobiesiak
Bezpieczeństwo żywnościowe i ochrona środowiska oczami rolników i rolniczek
Paulina Sobiesiak
Źródło: https://www.isp.org.pl