„Kobiece Mosty” Jak kobiety działają na rzecz lokalnej żywności?

KMzaja

Stereotypy i żywność. Pozornie niezwiązane ze sobą słowa, które postanowiłyśmy połączyć w projekcie Kobiece Mosty. Mamy już dość stereotypów dotyczących kobiet, dotyczących mieszkanek wsi i miast. Jednocześnie zależy nam na dostępie do wysokiej jakości żywności i rolnictwie dbającym o środowisko. Pozornie odrębne tematy okazały się świetnym połączeniem.

Kobiety z trzech województw: kujawsko-pomorskiego, łódzkiego i podlaskiego spotkały się w naszym programie, by wspólnie uczyć się m.in. o agroekologii, suwerenności żywnościowej i klimacie oraz współpracować na rzecz zmiany obecnego systemu żywnościowego na bardziej przyjazny ludziom i naturze.

Chcemy, żeby ta publikacja była naszym ukłonem dla wszystkich uczestniczek programu Kobiece Mosty, które pomimo szeregu codziennych obowiązków, podjęły wyzwanie i zaangażowały się w kolejne, jakże intensywne i owocne działania.

Publikacja jest częścią projektu “Kobiece Mosty: jak budować współpracę pomiędzy miastem a wsią w kontekście żywności” realizowanego przez Fundację Agro-Perma-Lab. Projekt finansowany przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię z funduszy EOG w ramach programu Aktywni Obywatele – Fundusz Regionalny.

POBIERZ PUBLIKACJĘ

Źródło: Informacja nadesłana do redakcji

Facebook
Twitter
Email

Newsletter

Co miesiąc najlepsze teksty WW w Twojej skrzynce!

Najnowsze wydarzenia

cała Polska
24.04.2024
- 30.04.2024
Cała Polska
22.04.2024
- 09.05.2024
cała Polska
24.04.2024
- 30.04.2024
Cała Polska
22.04.2024
- 09.05.2024

Newsletter

Co miesiąc najlepsze teksty WW w Twojej skrzynce!