Zagroda na Pograniczu w Borucinie (woj. śląskie, powiat raciborski) to niewielkie gospodarstwo ogrodniczo-hodowlane. „Na pograniczu” bo leżące niedaleko polsko-czeskiej granicy. Gospodarze – Edyta i Joachim Marczinscy – przez szereg lat zajmowali się uprawą warzyw w tunelach foliowych (przede wszystkim pomidorów i ogórków). Od pięciu lat hodują także kozy, a z ich mleka produkują sery.
Zapraszamy do odwiedzenia gospodarzy. Naszą przewodniczką po Zagrodzie na Pograniczu jest Aleksandra Józewicz, która odwiedziła Borucin z kamerą.
„Zaczęło się to wszystko od jednej kozy, która stała się spełnionym marzeniem naszej najmłodszej córki. Ponieważ jednej kozie ,,było smutno” dokupiliśmy drugą i wtedy okazało się, że mamy nadmiar mleka z którym coś trzeba było zrobić. Zrobiliśmy więc pierwszy ser, który był tak dobry, że nie było już odwrotu – wpadliśmy po same uszy. Szczęśliwie zbiegło się to wszystko z coraz większym zainteresowaniem z naszej strony zdrową żywnością i jej wytwarzaniem; i to właśnie zdrowa żywność stała się motorem napędowym naszego rozwoju” – czytamy na stronie www.czasnazdrowe.pl. ”
Dzisiaj jesteśmy dumnymi właścicielami stada, które liczy 120 dorosłych samic mieszanej rasy anglo-nubijskiej. Kozy tej rasy dają bardzo smaczne mleko bez przykrego zapachu, który dla wielu osób jest kulinarną przeszkodą nie do pokonania. Obecnie wytwarzamy kilkanaście rodzajów sera o różnych smakach-od bardzo prostych twarogowych aż po dojrzewające.
Wszystkie sery robione są tradycyjnie beż użycia żadnych dodatków chemicznych przedłużających ich trwałość. Efektem ubocznym naszej hodowli jest ogromna ilość czystego, nieskażonego antybiotykami obornika, który dla nas okazał się skarbem. Na wałach tego obornika zaczęliśmy uprawiać warzywa, starych odmian niezmienionych genetycznie, bez sztucznych nawozów i bez używania chemicznych środków ochrony roślin. Z tak wyprodukowanych warzyw robimy mnóstwo przetworów, które z racji swych walorów smakowych i zdrowotnych znajdują uznanie wielu odbiorców. Zawsze zapraszamy wszystkich chętnych w odwiedziny, więc przyjeżdża do nas coraz więcej ludzi, aby na własne oczy przekonać się jak wygląda uprawa i hodowla o której im opowiadamy, a która stała się fascynacją naszego życia. Rodzą się wtedy inne relacje, zawiązują przyjaźnie i wszystko zaczyna nabierać sensu – pozytywnego sensu”.
Zapraszamy na stronę gospodarstwa:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100063827821586&locale
https://www.instagram.com/zagrodanapograniczu/
oraz polecamy kanał prowadzony przez Aleksandrę Józewicz, edukatorkę ekologiczną, która pokazuje czym jest prawdziwa, ekologiczna żywność: https://www.youtube.com/@ekoinnowacja.
Źródła:
- https://www.facebook.com/profile.php?id=100063827821586&locale
- https://www.instagram.com/zagrodanapograniczu/
- https://www.youtube.com/@ekoinnowacja
- www.czasnazdrowe.pl
Zdjęcie w nagłówku: Młode kozy w ekologicznym gospodarstwie Ewy i Petera Stratenwerth w Grzybowie, wrzesień 2023 r.