PYTANIE: Gdzie znaleźć wsparcie finansowe na uruchomienie produkcji chleba i ciast?
Po pierwsze radzę Panu zadać to pytanie pracownikowi najbliższego Ośrodka Doradztwa Rolniczego – podaje link do listy adresowej ODR.- http://www.witrynawiejska.org.pl/strona.php?p=409
Myślę, że jeśli spełnił Pan wszystkie warunki otrzymania premii w programie Ułatwianie startu młodym rolnikom (bądź jest w trakcie ich wypełniania), to nic nie stoi na przeszkodzie, aby Pan rozwinął swoją działalność rolniczą o produkcje chleba i ciast i nie będzie to Pana blokować w ubieganiu się o wsparcie z innego działania SPO zarządzanego przez ARiMR (np. działania 2.4. Różnicowanie działalności rolniczej zbliżonej do rolnictwa….- prowadzenia na małą skalę przetwórstwa produktów rolnych ), a także zupełnie innego źródła. Ważne, aby nie występować o fundusze na dokładnie tę samą działalność z dwóch różnych programów/działań jednego źródła, w tym przypadku ARiMR (nie wiem czy Pan zadeklarował w swoim biznes planie uruchomienie produkcji chleba i ciast, który składał Pan do programu Ułatwianie startu młodym rolnikom?).
Fundusze strukturalne z puli 2007 – 2013 mają niebawem ruszyć, a więc warto być w stałym kontakcie z Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego, który najszybciej będzie zorientowany w tym, jakie będą nowe ścieżki i kryteria finansowania z ARiMR.
Natomiast, gdyby Pan chciał wyodrębnić tę działalność jako pozarolniczą działalność gospodarczą, to wtedy trzeba pytać w swoim Urzędzie Marszałkowskim/Regionalnej Instytucji Finansującej o dotacje dla mikroprzedsiębiorców.
Podaje Panu link do adresów tych instytucji. http://www.witrynawiejska.org.pl/strona.php?p=628
Może Pan także ubiegać się o mikropożyczkę na swoją działalność. Proszę zajrzeć na stronę: http://www.witrynawiejska.org.pl/strona.php?p=829
W każdym razie polecam kontakt z ODR-em i przedstawienie swojej sytuacji, planów oraz pytań.