W sprawie rozpoczęcia produkcji kiełbasy drobiowej

PYTANIE: Jakie warunki należy spełnić, by rozpocząć produkcję kiełbasy drobiowej? 

Odpowiem Panu zgodnie z naszą wiedzą, ale przyznam, że nie jesteśmy specjalistami od produkcji żywności, wiec podamy Panu kilka adresów, gdzie trzeba te informacje zdobyć.

Warunki sanitarne lokalu do produkcji kiełbasy najlepiej uzgodnić od razu z lokalnym Sanepidem, zanim Pan cokolwiek rozpocznie, aby nie było potem problemów, zresztą będzie Pan musiał uzyskać odbiór sanitarny i techniczny pomieszczeń do produkcji. Proszę się nie zrażać przepisami, które – często są zniechęcające…

Powinien Pan mieć aktualne badania lekarskie, dobrze, aby skończył Pan krótki kurs HACCP (system oceny tzw. punktów kontrolnych w procesie produkcji żywności) – bo to niebawem będzie wymóg dla wszystkich producentów, a nawet dla właścicieli kwater agroturystycznych, którzy przygotowują posiłki dla gości.

Taki kurs powinien prowadzić najbliższy Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Pana okolicy.

Instytucje, które powinny udzielić Panu praktycznych wskazówek to:
Cechy Rzemiosł Różnych/ Zrzeszenie Prywatnego Handlu i Usług/Izby Rzemieślnicze – jeśli takie działają w Pana powiecie/gminie, oraz Ośrodek Doradztwa Rolniczego a także Urząd Pracy.

Proszę także skontaktować się z Nidzicką Fundacją Rozwoju Nida, która zgodnie z naszą wiedzą – zajmuje się wspieraniem malej przedsiębiorczości na terenie Warmii i Mazur www.nida.pl. Może mieć dla Pana ważne informacje kontaktowe i adresowe. Fundacja prowadzi także konsultacje i mikro-pożyczki.

Listę produktów tradycyjnych (wytwarzanych, od co najmniej 25 lat) prowadzi Ministerstwo Rolnictwa. Jest to lista, która ma charakter promocyjny dla produktów i póki, co nie orientuję się, jakie szczególne “ulgi” mają produkty tradycyjne, jeśli chodzi, np. o warunki produkcji. Pewnie lepsza instytucja do kontaktu i informacji będzie Polska Izba Produktów Regionalnych i Tradycyjnych, która służy bezpłatną informacją, a także pomocą w sprzedaży produktów lokalnych na giełdzie rolnej w Warszawie. Adres Izby to: www.produktyregionalne.pl

Natomiast rejestracja produktów regionalnych i tradycyjnych w celu uzyskania jednego z 3 europejskich oznaczeń i ochrony odbywa się przez złożenie specjalnego wniosku do Ministerstwa Rolnictwa, które z kolei wysyła oceniony wniosek do Komisji Europejskiej. Informacje na ten temat znajdzie Pan na stronie: www.oryginalnoscpodochrona.pl lub na stronie Ministerstwa Rolnictwa – www.minrol.gov.pl

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Newsletter

Co miesiąc najlepsze teksty WW w Twojej skrzynce!

Newsletter

Co miesiąc najlepsze teksty WW w Twojej skrzynce!