Serniki – miejscowość, że palce lizać

repository_srnik_foto_4minik

– Nie warto szukać słodyczy sernika w cukierni, bo prawdziwy i niepowtarzalny jego smak odnajdziesz dopiero w Sernikach – zapewniają Urszula Sidor i Grażyna Banachewicz. Panie pełnią odpowiednio funkcje prezesa i wiceprezesa Stowarzyszenia na rzecz rozwoju gminy Serniki – Wspólny Cel. Obie wcielą się w rolę przewodników po tej arcyciekawej okolicy.

Serniki to miejscowość gminna położona w województwie lubelskim, wśród meandrów rzeki Wieprz. Dojechać do niej jest niezwykle łatwo, ponieważ znajduje się zaledwie 2 km od trasy krajowej Lublin – Białystok. Gmina Serniki należy do najmniejszych jednostek administracyjnych województwa lubelskiego. Ze względu na zajmowaną powierzchnię -7 543 ha- zajmuje 157 pozycją na 173 gmin wiejskich. Gmina podzielona jest na 13 sołectw: Brzostówka I, Brzostówka II, Czerniejów, Nowa Wieś, Nowa Wola I, Nowa Wola II, Serniki Wieś, Serniki Kolonia, Wola Sernicka I, Wola Sernicka II, Wola Sernicka Kolonia, Wólka Zabłocka, Wólka Zawieprzycka. Ważnym uwarunkowaniem rozwojowym gminy jest jej podmiejskie położenie w sąsiedztwie liczącego 23,8 tys. mieszkańców Lubartowa, oraz w niewielkiej odległości 23 km od największego miasta wschodniej Polski, liczącego 356 tys. mieszkańców – Lublina.

 
Rzeka Wieprz.

– Pierwsze wzmianki o Sernikach pochodzą z 1317 roku. Obecnie wieś ta tętni życiem przyrody, opalizuje paletą ciepłych barw, zaskakuje migotliwością niepowtarzalnych i ulotnych przeżyć w obcowaniu z naturalnym środowiskiem. Można pokochać Serniki za urokliwą rzekę, jej rwący nurt… za słońce, które pozostawia na niej kryształowo złoty blask, za szum trzcin, który działa kojąco jak balsam na przepaloną cywilizacją duszę – poetycko opisuje Serniki Urszula Sidor.

– Już po pierwszym przelotnym spojrzeniu piękno bujnych lasów i polnych ścieżek zapadną głęboko w pamięć. Można pokochać tę mnogość odosobnionych i urokliwych miejsc, gdzie nic nie zakłóca tak bardzo dziś poszukiwanego spokoju.

 
Serniki z lotu ptaka.

– Jednym z ciekawszych i wartych odwiedzenia miejsc jest Kościół Parafialny pw. Św. Marii Magdaleny w Sernikach. Tu gorące modlitwy stykają się z zimnymi murami późnobarokowego budynku. Wysokie sklepienie, liczne malowidła, odrestaurowane wnętrze z pewnością mogą stać się kolejnym miejscem, do którego zapragnie się jeszcze nie raz powrócić. Warto wspomnieć, że kościół został zaprojektowany przez znanego projektanta – Jakuba Fontanę a jego konsekracja przypada na 1776 rok – opowiada Grażyna Banachewicz.

– Otoczenie kościoła zachęca do spacerów wśród malowniczo położonych stawów z wiekowym drzewostanem. Obok znajduje się zabytkowa aleja lipowa, która w czasach przedwojennych prowadziła do budynków dworskich.

 
Kościół parafialny w Sernikach.

Kilka kroków dalej odkryjemy raj dla dzieci – Ranczo Arka. Tutaj można poznać strusia, zaprzyjaźnić się z udomowionym zającem i bocianem, poznać różne rasy koni, bydła, kóz i drobiu. Właściciel gospodarstwa agroturystycznego oferuje cały wachlarz atrakcji – od wycieczki tratwą po stawie, po przejazdy bryczką po posiadłości i zabawy przy ognisku. Naprawdę warto tu zajrzeć. Więcej informacji na ten temat można znaleźć pod adresem: http://ranczoarka.republika.pl.

 

– I w ten piękny krajobraz wpisują się życiorysy wyjątkowych ludzi, dla których Serniki to nie tylko „apetyczny” adres zamieszkania, ale również wieś do pokochania. Mogą oni tu realizować swoje marzenia, znaleźć spokój i radość istnienia, oraz żyć obok życzliwych, pełnych entuzjazmu ludzi. To tutaj mieszkańcy czują się potrzebni, mają chęci i szeroko rozumiane możliwości działania na rzecz dobra lokalnej społeczności, czego przykładem jest powołanie do życia Stowarzyszenia na rzecz rozwoju gminy Serniki – Wspólny Cel. Jego członkowie to osoby realizujące zadania przynoszące pozytywny efekt dla mieszkańców Sernik, jak i całej gminy. Jedną z pierwszych inicjatyw było zorganizowanie Pikniku Rodzinnego – Powitanie Lata w dniu 22 czerwca 2008 roku, którego współorganizatorem była Gmina Serniki i Ochotnicza Straż Pożarna. Główną atrakcją Pikniku był oczywiście konkurs na Najsmaczniejszy Sernik z gminy Serniki, który stał się już tradycją w naszej miejscowości, a wypieki Pań biorących w nich udział to prawdziwe dzieła sztuki. Nie mniejszym zainteresowaniem cieszyła się Loteria, na którą fanty ufundowali lokalni przedsiębiorcy.– mówi Urszula Sidor.


Wycieczka tratwą po stawie na Ranczu Arka.

Kolejną formą aktywności mieszkańców gminy Serniki są spływy kajakowe organizowane na rzece Wieprz. W sezonie letnim amatorzy sportów wodnych są w swoim żywiole. Obserwowanie pięknej przyrody oraz pokonywanie licznych przeszkód w postaci tam utworzonych przez bobry (co świadczy o czystości rzeki) dostarcza uczestnikom wyprawy nie lada wrażeń i atrakcji.

– Można kochać wszystkich i wszystko. Wiadomo, raz mocno, raz trochę mniej. Niełatwo jest przejść obok obiektu uczuć. Tak jak niełatwo zapomnieć i opuścić bez żalu miejscowość Serniki, gdy spędzi się w niej chociaż kilka krótkich chwil – mówi Grażyna Banachewicz.

– Wieś Serniki to wieś dynamiczna, rozwijająca się, łącząca tradycje z nowoczesnością, dostrzegająca potrzeby swoich mieszkańców, czego dowodem jest m.in. strona internetowa prowadzona przez Urząd Gminy Serniki. Znajduje się tam wiele informacji dotyczących całej gminy, jak i poszczególnych miejscowości. Nawiązując do nazwy na www.serniki.eurzad.eu nie mogło zabraknąć smakowitych i wypróbowanych przepisów na najlepsze ciasto pod słońcem – sernik.

– Można by jeszcze długo zachwalać walory naszej miejscowości, ale najprościej posłużyć się hasłem promującym gminę: Gmina Serniki – żyjemy ze smakiem. Oddaje ono w pełni klimat i relacje panujące między mieszkańcami. Bo Serniki są po prostu do kochania! – kwituje Urszula Sidor.


Spływ kajakowy rzeką Wieprz.

 

Serniki z Sernik

„Nie dorówna żaden piernik,

Gdy na stole sernik z Sernik.

W samej nazwie smak podwójny

Więc smacznego. Popróbujmy!”

                                                                                                              (autor: Kazimierz Włosek)

 

Skoro gmina Serniki sernikami stoi, koniecznie trzeba przekonać się na własnej skórze (a właściwie na własnym podniebieniu) jak smakują ciasta, sporządzone na podstawie lokalnych przepisów. Oto kilka z nich:

 
Wypieki przygotowane na konkurs „Najsmaczniejszy sernik z Gminy Serniki”.

 

Krem serowy z morelami

Składniki:

1 puszka moreli lub brzoskwiń (80 dag)

3 serki homogenizowane (60 dag)

1 cytryna

3 żółtka

ó szklanki cukru

ó cukru waniliowego

S szklanki białego wytrawnego wina

2 łyżki żelatyny

Do przybrania:

8 biszkoptów

2 łyżki startej czekolady

Wykonanie:

Morele odsączyć (kilka pozostawić do przybrania) i zmiksować. Cytrynę sparzyć i otrzeć z niej skórkę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Żelatynę zalać winem i gdy spęcznieje, rozpuścić na małym ogniu lub na parze.

Masę z żółtek umieścić w misce na parze i ucierać, stopniowo dodając wino z żelatyną, aż masa zgęstnieje. Następnie zdjąć miskę, masę schłodzić, dodać serek, zmiksowane morele, skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać. Krem wstawić do lodówki na 1 godz.

Podawać w pucharkach, przybrany morelami, biszkoptami i czekoladą.

Sernik z białek

Składniki:

1 kilogram białego sera

2 szklanki cukru

ó kostki masła

1 szklanka migdałów (wcześniej sparzonych, obranych z łupek i niezbyt drobno posiekanych)

2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej

1 szklanka rodzynków

2 szklanki białek

3 kopiaste łyżki mąki krupczatki

2 cukry waniliowe

tłuszcz do wysmarowania formy

Wykonanie:

Białka z dodatkiem szklanki cukru (bardzo drobny kryształ lub cukier puder) ubijamy na sztywną pianę. Masło rozcieramy z dodatkiem szklanki cukru i cukrem waniliowym, do masy dodajemy – małymi partiami – przetarty ser. Gdy składniki się połączą, dodajemy bakalie, ubitą pianę, całość przesypujemy mąką, masę dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Następnie wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i pieczemy w wygrzanym, ale nie gorącym piekarniku – w temp. 1600C przez godzinę.

Rada: Sernik możemy przed wsunięciem do pieca posypać obficie kruszonką lub – zaraz po upieczeniu – polać lukrem pomarańczowym lub czekoladą.

Sernik tradycyjny

Składniki:

1,5kg sera białego (tłustego lub półtłustego),

garnuszek półlitrowy cukru,

13 jaj,

1 masło,

3 łyżki mąki pszennej,

3 łyżki mąki ziemniaczanej,

10dag rodzynek,

cukier waniliowy,

duża okrągła wysmarowana tłuszczem tortownica.

Wykonanie:

Zemleć ser. Oddzielić białka od żółtek. Sparzyć i odsączyć rodzynki. Ubić białka na sztywną pianę i wstawić do lodówki. Ucierać masło dodając stopniowo na przemian żółtka, cukier waniliowy i cukier. Do utartej masy dodawać stopniowo ser biały i ucierać aż powstanie jednolita masa. Rodzynki i mąki wymieszać w jednym naczyniu. Dosypać do masy serowej i miksować ok. 2 minut. Na koniec dodać białka i wymieszać koniecznie drewnianą łyżką. Piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 230-250 stopni, aż do uzyskania herbacianego koloru.

Więcej przepisów na serniki na oficjalnej witrynie gminy Serniki: www.serniki.eurzad.eu

 

Tekst powstał na podstawie relacji Urszuli Sidor i Grażyny Banachewicz.

Foto: Grażyna Banachewicz, arch. Gm. Serniki

Facebook
Twitter
Email

Newsletter

Co miesiąc najlepsze teksty WW w Twojej skrzynce!

Najnowsze wydarzenia

cała Polska
24.04.2024
- 30.04.2024
Cała Polska
22.04.2024
- 09.05.2024
cała Polska
24.04.2024
- 30.04.2024
Cała Polska
22.04.2024
- 09.05.2024

Newsletter

Co miesiąc najlepsze teksty WW w Twojej skrzynce!