Konferencja adresowana jest do Kół Gospodyń Wiejskich, instytucji kultury i organizacji pozarządowych działających na obszarach wiejskich oraz przedstawicieli Lokalnych Grup Działania.
Jej celem będzie zapoznanie uczestników z tematyką polskich produktów regionalnych i lokalnych, przybliżenie zagadnień związanych ze znakowaniem jakości produktów tradycyjnych, oraz promocja polskiego dziedzictwa kulinarnego.
Nie zabraknie także degustacji produktów przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich, wyłonionych w konkursie „Polska Wieś Smakuje”. Przewidujemy również ludowy występ artystyczny.
Udział w konferencji jest nieodpłatny, a o zakwalifikowaniu się do udziału decyduje kolejność zgłoszeń.
Zgłoszenia należy dokonywać poprzez wypełnienie załączonego formularza zgłoszeniowego i przesłanie go na adres konferencja@nikidw.edu.pl do dnia 8-go listopada br.
Konferencja realizowana jest przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego na zlecenie Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie w ramach projektu „Tradycyjne praktyki kulinarne szansą dla współczesnych wiejskich gospodarstw domowych” finansowanego z Planu operacyjnego KSOW na lata 2020-2021.
Więcej informacji na stronie: www.nikidw.edu.pl
Źródło: Informacja prasowa