Jeśli jesteś zainteresowany europejskim rolnictwem i podróżą produktów rolnych od pola do stołu, weź udział w seminarium internetowym w dniu 24 lutego, aby dowiedzieć się więcej na temat publikacji „Kluczowe dane na temat europejskiego łańcucha żywnościowego”.
Seminarium będzie transmitowane na stronie internetowej Eurostatu i na koncie Eurostatu na Facebooku i jest otwarte dla wszystkich zainteresowanych, od entuzjastów rolnictwa po statystyków i dziennikarzy.
Nie musisz się rejestrować. Wydarzenie rozpocznie się o godz. 11:00. Wezmą w nim udział: Viveki Palm, dyrektor ds. statystyk sektorowych i regionalnych, oraz Edward Cook z Działu Statystyki Rolnictwa i Rybołówstwa, który przedstawi „Kluczowe dane liczbowe dotyczące europejskiego łańcucha żywnościowego”. Będzie możliwość zadawania pytań dotyczących publikacji.
Publikacja, wydana w grudniu 2021 r., koncentruje się na unijnym łańcuchu od pola do stołu i przedstawia intuicyjne wizualizacje i innowacyjne prezentacje danych. Zawiera przegląd strukturalnych aspektów rolnictwa, podstawowej produkcji rolnej i rybołówstwa, a także przetwórstwa, handlu, dystrybucji i konsumpcji żywności i napojów. Publikacja rzuca również światło na kwestie środowiskowe związane z niektórymi etapami łańcucha żywnościowego.
Więcej informacji można znaleźć na stronie:
- Strategia Komisji Europejskiej „ od pola do stołu”
- Publikacje Eurostatu dotyczące kluczowych danych liczbowych
Źródło: https://ec.europa.eu/eurostat/