Dzisiaj rozpocznie się cykl nieodpłatnych szkoleń internetowych dla kół gospodyń wiejskich pt. „Dziedzictwo kulinarne regionów – produkty wysokiej jakości”, organizowanych przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi, we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego. Zaczynamy od województwa pomorskiego. Szkolenia, w formie 1,5 godzinnych webinariów potrwają do 29 listopada br., o stałych godzinach 17.00-18.30.
Szkolenia mają charakter regionalny i tematyczny. Szkolenia z zakresu dziedzictwa kulinarnego poszczególnych regionów adresowane są do KGW z obszaru określonego województwa. Szkolenia tematyczne przeznaczone są dla wszystkich zainteresowanych i obejmują takie zagadnienia jak:
- żywność wysokiej jakości – oznaczenia i certyfikaty,
- rodzime rasy zwierząt i dawne odmiany roślin w przetwórstwie żywności,
- szlaki kulinarne, a produkty regionalne i tradycyjne,
- jak rozpoznawać żywność wysokiej jakości, czym się kierować przy wyborze produktów?
- jak promować własne produkty tradycyjne (konkursy kulinarne, imprezy okolicznościowe itp.)?
- jak prezentować produkty i potrawy?
Szkolenia prowadzone są przez ekspertów Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Aby zapiać się na szkolenie należy zarejestrować się na stronie www.kulinaria-kgw.edu.pl i wypełnić formularz zgłoszeniowy. Na stronie tej dostępny jest harmonogram poszczególnych webinariów i regulamin szkoleń. Ilość miejsc ograniczona.
WIĘCEJ INFORMACJI
Źródło: Informacja nadesłana do redakcji