Rodzaje wód butelkowanych – od źródlanej do leczniczej

butelki

Woda butelkowana musi być pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym oraz nie może być poddawana żadnym procesom zmieniającym jej naturalny skład. Musi pochodzić z zasobów podziemnych, dobrze izolowanych geologicznie od środowiska zewnętrznego. Aby zachować skład, butelkowanie odbywa się w jak najbliższym sąsiedztwie miejsca wydobycia. Podobnie jak z wodą oligoceńską powinniśmy pamiętać, że wodę butelkowaną należy wypić w przeciągu maksymalnie półtora dnia od jej otwarcia.

Półki sklepowe uginają się pod najróżniejszymi butelkami z wodą. Zanim po nie sięgniemy i powiększymy tony zużytych plastikowych opakowań, przeanalizujmy ich skład:

Naturalna woda mineralna to woda podziemna naturalnego pochodzenia, która zawiera zróżnicowane składniki mineralne jak wapń, magnez, siarczany, wodorowęglany, fluorki, jodki, sód czy chlorki. Jako woda wysoko zmineralizowana nie jest odpowiednia do stałego spożycia w większych ilościach.

Woda źródlana to również woda podziemna naturalnego pochodzenia, ale najczęściej niskozmineralizowana. Można ją pić bez ograniczeń ponieważ składniki, których nadmiar nie byłby wskazany, występują w małych ilościach (chlorki, sód, potas, siarczany, fluorki oraz jodki).

Woda stołowa to woda źródlana lub nisko zmineralizowana woda mineralna, do której dodawana jest woda mineralna wysoko zmineralizowana lub wybrane składniki mineralne. Wody takie przeznaczone są głównie dla osób pracujących w uciążliwych warunkach termicznych oraz sportowców.

Wody o działaniu leczniczym powinny być stosowane wg wskazań lekarza, bo mogą mieć bardzo wysoką mineralizację (nawet 34 tys. mg/l), a ich właściwości muszą być potwierdzone odpowiednimi badaniami.

Wody mineralne dzielimy wg stopnia mineralizacji, czyli ogólnej zawartości składników mineralnych, na wody:

  • bardzo niskozmineralizowane: <50 mg/l;
  • nisko zmineralizowane: > 50 – 500 mg/l;
  • średnio zmineralizowane: > 500 – 1500 mg/l;
  • wysoko zmineralizowane: > 1500 mg/l.

Wody przeznaczone do stałego spożycia to wody nisko- i średnio zmineralizowane, w tym wody odpowiednie dla małych dzieci. Każda woda ma unikalny, charakterystyczny jedynie dla niej skład, a tym samym smak.

Najlepiej pić wodę średnio zmineralizowaną, nie wypłukuje ona z organizmu składników mineralnych (jak to się dzieje w przypadku wód niskozmineralizowanych – źródlanych), a jednocześnie jest bezpieczna dla organizmu.

Wody wysoko zmineralizowane (zawierające od 1500 do 4000 mg składników mineralnych w litrze) nie są zalecane np. przy schorzeniach nerek. Wybierajmy te wody, które zawierają powyżej 50 mg magnezu/l i ponad 150 mg wapnia/l. Ważny jest również stosunek wapnia do magnezu, powinien on wynosić 2:1.

 

 

Źródła

https://www.gov.pl/web/psse-debica/woda-przeznaczona-do-spozycia-przez-ludzi 

https://www.gzwik-bochnia.pl/wp-content/uploads/2019/05/Og%C3%B3lna-liczba-mikroorganizm%C3%B3w-w-22C-w-wodzie-przeznaczonej-do-spo%C5%BCycia-przez-ludzi.pdf 

Facebook
Twitter
Email

Newsletter

Co miesiąc najlepsze teksty WW w Twojej skrzynce!

Newsletter

Co miesiąc najlepsze teksty WW w Twojej skrzynce!