Nie bójmy się wody z kranu, która jest wodą uzdatnioną. Można ją pić bez gotowania, bo przepisy prawne regulują jej jakość, a „wodociągi” muszą tego prawa przestrzegać. Jest przeznaczona do spożycia przez ludzi, więc można z niej korzystać do celów spożywczych.
Zawiera wiele różnych substancji, głównie składniki mineralne pochodzenia naturalnego, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sporadycznie, mogą pojawić się w niej substancje niepożądane, pogarszające jej właściwości lub też szkodliwe dla zdrowia. Aby woda mogła być spożywana musi być wolna od substancji szkodliwych, bakterii chorobotwórczych oraz nadmiernych ilości powszechnie występujących w niej składników (żelaza, manganu, chlorków, siarczanów azotanów, azotynów, wapnia i magnezu). Powinna być przy tym klarowna, bezbarwna, nie posiadać zapachu oraz mieć przyjemny i orzeźwiający smak.
Może pochodzić z wód powierzchniowych, np. rzek, ale zanim dotrze do naszych kranów poddawana jest wielostopniowemu procesowi oczyszczania w stacjach uzdatniania wody. Proces taki obejmuje takie etapy jak:
- napowietrzanie i filtracja przez żwir i piasek, które usuwają żelazo i mangan;
- koagulacja i flokulacja – usuwające zanieczyszczenia wpływające na barwę i mętność wody;
- tzw. filtracja powolna, przez węgiel aktywny, żwir i piasek – usuwanie zanieczyszczeń biologicznych i chemicznych;
- dezynfekcja (z użyciem ClO2, czyli ditlenku chloru) – zapewnia bezpieczeństwo sanitarne wody pitnej; woda tzw. chlorowana może być szkodliwa dla osób mających alergię na chlor, ale chlor w ilościach występujących w wodzie z kranu nie może nam szkodzić;
- ozonowanie – ma na celu dezynfekcję i usuwanie nieprzyjemnych zapachów.
Na jakość wody w kranie również ma wpływ stan instalacji wodociągowych. Długość rur, liczba zastojów w sieci, wiek i materiały, z jakich jest wykonana infrastruktura może sprawiać, że woda, która płynie bezpośrednio z naszych kranów może różnić się od tej, która wypływała na początku swojej drogi.
Jakość wody z kranu, jak i tej butelkowej jest ściśle i stale kontrolowana przez SANEPiD – stacje sanitarno – epidemiologiczne, które znajdują się w każdym województwie i powiecie. Przeprowadzają one na bieżąco analizę fizykochemiczną oraz mikrobiologiczną wody.
Problem bezpieczeństwa zdrowotnego wody w Polsce reguluje Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. (Dz. U. 2017, poz. 2294) w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, uwzględniające przepisy Dyrektywy Rady Unii Europejskiej 98/83/WE. W tym dokumencie zostały ściśle określone wymagania mikrobiologiczne oraz fizykochemiczne, jakim powinna odpowiadać woda przeznaczona do spożycia. Dz.U. 2017 poz. 2294.
Źródła:
https://www.gov.pl/web/psse-debica/woda-przeznaczona-do-spozycia-przez-ludzi