Green REV Institute ogłasza premierę pierwszego numeru magazynu „Bezpieczna Żywność” – innowacyjnej platformy poświęconej debacie o przyszłości systemu żywnościowego w Polsce. Czasopismo łączy perspektywy etyki, zdrowia i klimatu, podejmując kluczowe wyzwania związane z transformacją sposobu produkcji i konsumpcji żywności.
Pierwszy numer magazynu koncentruje się na analizie polityki żywieniowej w mazowieckich placówkach oświatowych. Wydanie zawiera wyniki pionierskiego raportu „Weganki i weganie na szkolnych stołówkach” prezentującego dane z badania przeprowadzonego w prawie 500 szkołach województwa mazowieckiego. Raport wskazuje na ograniczony dostęp do roślinnych posiłków oraz potrzebę pilnych zmian w polityce żywieniowej polskich szkół.
„Bezpieczna Żywność to nie tylko kwestia zdrowia, ale także odpowiedzialności za planetę i przyszłe pokolenia. Nasz magazyn ma na celu inicjowanie dyskusji i promowanie rozwiązań systemowych, które odpowiadają na współczesne wyzwania” – podkreśla dr.Sylwia Spurek, prawniczka i obrończyni praw człowieka, która gości w pierwszym numerze.
W numerze znalazły się także komentarze ekspertów i ekspertek, w tym prof. Piotra Skubały doktora Tomasza Jeżewskiego, Karoliny Skiby, dietetyczki Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr, którzy zwracają uwagę na potrzebę edukacji społeczeństwa oraz zapewnienia dostępu do zdrowej, roślinnej żywności.
Magazyn „Bezpieczna Żywność” jest dostępny bezpłatnie w wersji online na stronie Green REV Institute i stanowi element szerszej inicjatywy Future Food 4 Climate, która zrzesza ponad 100 organizacji działających na rzecz zrównoważonego systemu żywnościowego.
Więcej informacji oraz pełny raport dostępny na stronie internetowej
Źródło: Green REV Institute – informacja nadesłana do redakcji