Gospodarstwa rodzinne – co to dziś oznacza? / prof. Maria Halamska, Justyna Duriasz-Bułhak

Jak powinno/jak może wyglądać, by produkować na rynek i zapewnić właścicielom godziwy poziom życia. Jaką trzeba mieć wiedzę/jakie wykształcenie by z powodzeniem dziś takie gospodarstwo prowadzić?

Panuje przekonanie, że gospodarstwo rodzinne, to gospodarstwo małe, mające kilka/kilkanaście hektarów. Jednak to nie wielkość gospodarstwa świadczy o tym, że jest to gospodarstwo rodzinne. W gospodarstwie rodzinnym pracuje rodzina. Rozmiar i wielkość produkcji będzie zależeć od tego jak jest liczna, w jakiej fazie rozwoju jest (czy są małe dzieci, czy następuje zmiana pokoleniowa), istotne są też techniki wykorzystywane do produkcji.

Czy rzeczywiście polska wieś stoi gospodarstwami rodzinnymi i co to ewentualnie oznacza? Spojrzenie na gospodarstwo rodzinne jako na przedsiębiorstwo – czy ma sens? Historycznie ta forma chyba wymykała się czystej logice zysku, czy funkcjonowała trochę obok niej.

A jak jest teraz? Co dalej? Jakiej ewolucji można się spodziewać?

Prof. Maria Halamska – socjolożka, profesor nauk humanistycznych, zajmująca się socjologią wsi, socjologią rozwoju wiejskiego i problematyką rozwoju lokalnego. Profesor w Instytucie Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN, kierowniczka Zakładu Socjologii Wsi.

Facebook
Twitter
Email

Newsletter

Co miesiąc najlepsze teksty WW w Twojej skrzynce!

Najnowsze wydarzenia

Program jest adresowany wyłącznie do gmin
23.12.2024
- 17.02.2025
Cała Polska
09.01.2025
- 28.02.2025
organizacje z miejscowości do 20 000 mieszkańców
15.01.2025
- 20.02.2025
Program jest adresowany wyłącznie do gmin
23.12.2024
- 17.02.2025
Cała Polska
09.01.2025
- 28.02.2025
organizacje z miejscowości do 20 000 mieszkańców
15.01.2025
- 20.02.2025

Newsletter

Co miesiąc najlepsze teksty WW w Twojej skrzynce!