Jak powinno/jak może wyglądać, by produkować na rynek i zapewnić właścicielom godziwy poziom życia. Jaką trzeba mieć wiedzę/jakie wykształcenie by z powodzeniem dziś takie gospodarstwo prowadzić?
Panuje przekonanie, że gospodarstwo rodzinne, to gospodarstwo małe, mające kilka/kilkanaście hektarów. Jednak to nie wielkość gospodarstwa świadczy o tym, że jest to gospodarstwo rodzinne. W gospodarstwie rodzinnym pracuje rodzina. Rozmiar i wielkość produkcji będzie zależeć od tego jak jest liczna, w jakiej fazie rozwoju jest (czy są małe dzieci, czy następuje zmiana pokoleniowa), istotne są też techniki wykorzystywane do produkcji.
Czy rzeczywiście polska wieś stoi gospodarstwami rodzinnymi i co to ewentualnie oznacza? Spojrzenie na gospodarstwo rodzinne jako na przedsiębiorstwo – czy ma sens? Historycznie ta forma chyba wymykała się czystej logice zysku, czy funkcjonowała trochę obok niej.
A jak jest teraz? Co dalej? Jakiej ewolucji można się spodziewać?
Prof. Maria Halamska – socjolożka, profesor nauk humanistycznych, zajmująca się socjologią wsi, socjologią rozwoju wiejskiego i problematyką rozwoju lokalnego. Profesor w Instytucie Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN, kierowniczka Zakładu Socjologii Wsi.