Światowy Dzień Żywności jest obchodzony co roku 16 października. Z tej okazji osoby tworzące inicjatywę “W kole natury” wspólnie z Kołami Gospodyń Wiejskich chcą docenić i celebrować pracę ludzi, ziemię i zwierzęta, dzięki którym żywność pojawia się na stołach.
Żywność jest podstawowym, niezbędnym do życia dobrem. Opracowane przez wieki przepisy są także elementem naszej tradycji i dziedzictwa kulturowego. Polska wieś słynie z wysokiej jakości produktów rolnych, które doceniane są przez konsumentów w kraju i za granicą. Warto kultywować tradycję związaną z wytwarzaniem dobrej żywności, postawę wdzięczności i umiaru w konsumpcji. Pielęgnować sezonowość i lokalność oraz bezpośrednie relacje z rolnikami i przetwórcami. Docenić pracę i wysiłek, który podejmują każdego dnia, aby dostarczać nam żywność. Docenić też osoby, które przygotowują posiłki w domach, troszcząc się o swoich bliskich oraz przekazują wiedzę i umiejętności następnym pokoleniom. Pamiętajmy, że żywność to dar, który należy szanować.
Przez tydzień — począwszy od 16 października — Koła Gospodyń Wiejskich zachęcane są do włączenia się w akcję poprzez:
- udostępnienie przygotowanych przez nas infografik na swoich profilach w mediach społecznościowych
- wydrukowanie infografik i ich ekspozycję w swoich miejscowościach (w miarę możliwości)
- zamieszczenie w mediach społecznościowych własnych zdjęć i informacji na temat:
– lokalnych i sprawdzonych wytwórców żywności,
– przepisów na potrawy z sezonowych produktów, wytworzonych w niedalekiej okolicy,
– porad na temat przechowywania i naturalnego przetwarzania żywności,
– praktyk ograniczających marnowanie żywności.
Najciekawsze informacje i porady opublikowane będą na FB Fundacji Rzecz Społeczna i profilu wydarzenia W kole natury – Światowy Dzień Żywności.
Akcja ma zachęć KGW do wymiany i dzielenia się darami jesieni w swoich środowiskach: owoce aronii, orzechy, jabłka można podarować sąsiadom, znajomym, a nawet przypadkowym osobom, które przechodzą obok naszego domu. Można zorganizować spotkanie — w gronie rodziny, znajomych, a może w lokalnej społeczności. Warto przynieść na nie to, czym można się podzielić pamiętając o tych, którzy mają mniej.
Przygotowana została również niespodzianka dla kół, które włączą się w akcję.
Specjalnie na tę okazję – Kasia Gubała, gościnnie występująca w programie Pytanie na Śniadanie, autorka i osobowość kulinarna — nagrała film o kiszonkach Zdrowy Ferment — idealne kiszonki z Kasią. Kisić można prawie wszystko. To świetny sposób na długie przechowywanie darów natury, których jesienią mamy najwięcej. Można zachęcić młodsze pokolenie do kiszenia i zarazić je pasją do zdrowego gotowania, albo poznać interesujące przepisy, które później można wykorzystać podczas kulinarnych konkursów. Dostęp do nagrania będzie otwarty na profilu wydarzenia przez tydzień od momentu premiery – 16 października o godzinie 17.00.
Po zakończonej akcji dostęp do filmu można uzyskać, kontaktując się z organizatorami akcji przez stronę: www.wkolenatury.pl
Akcja z Wdzięczności do żywności potrwa od 16 do 23 października.
Projekt “W kole natury” realizowany jest przez Fundację Rzecz Społeczna, we współpracy z Fundacją Roll-na. Do działań w jego ramach zapraszane są Koła Gospodyń Wiejskich z całej Polski.
Więcej o projekcie: https://wkolenatury.pl/