Jakie normy prawne musi spełniać kuchnia w świetlicy wiejskiej?

PYTANIE:

Dzień dobry, przeszukałem – co nieco – Państwa portal w poszukiwaniu odpowiedzi na pewne pytanie, lecz nie znalazłem, więc postanowiłem napisać z nadzieją na odpowiedź lub nakierowanie na nią. 

Jakie normy prawne musi spełniać kuchnia na świetlicy wiejskiej? Czy do odgrzewania jedzenia przygotowanego wcześniej przez osoby, które tam uczęszczają musi ona spełniać takie wymagania jak np. oddzielne pomieszczenie do mycia naczyń? Czy są może okrojone przepisy w tym zakresie z użyciem zwykłego aneksu kuchennego w jednym pomieszczeniu? Pozdrawiam serdecznie […]

ODPOWIEDŹ:

Szanowny Panie!

Na początku zaznaczę, że moja odpowiedź nie ma charakteru porady prawnej, jest jedynie informacją.

Sądzę, że w przypadku żywienia zbiorowego obowiązują podobne wymogi dla wszystkich placówek, w tym świetlic, gdyż chodzi o bezpieczeństwo zdrowotne osób, które mają być żywione. Jeśli w świetlicy będą przygotowywane posiłki to należy zorganizować oddzielne pomieszczenie do podawania, oddzielne do przygotowywania posiłków i oddzielne do zmywania naczyń oraz spełnić inne wymogi związane z bezpieczeństwem żywności, m.in. przestrzeganie zasad HACCAP – opracowana przez placówkę instrukcja przestrzegania zasad bezpieczeństwa w procesie przygotowywania i wydawania żywności.

Przesyłam Panu link do artykułu Iwony Raszeji-Ossowskiej, który wyjaśnia te kwestie: http://witrynawiejska.org.pl/component/k2/item/20473-przepisy-sanitarne-w-swietlicach-wiejskich

w imieniu redakcji Witryny Wiejskiej serdecznie pozdrawiam,

Monika Mazurczak-Kaczmaryk
www.witrynawiejska.org.pl

***

Facebook
Twitter
Email

Newsletter

Co miesiąc najlepsze teksty WW w Twojej skrzynce!

Newsletter

Co miesiąc najlepsze teksty WW w Twojej skrzynce!