PYTANIE:
Dzień dobry, mam takie pytanie, gdyż znaleziony artykuł nie do końca odpowiada na moje pytanie. Jestem młodym i energicznym chłopakiem, pracuję na etacie i chciałbym dorobić na spełnianie marzeń. Dobre i smaczne wychodzą mi ogórki kiszone (kwaszone) – nie wiem jak się poprawnie nazywają. Chciałbym je produkować w domowym zaciszu a później sprzedawać wśród rodziny, znajomych, dalszych znajomych. Ogórki jak i wszystkie dodatki (czosnek, koper, chrzan) nie pochodziłyby z mojej uprawy, tylko byłyby kupowane na targu. Od czego powinienem zacząć, może mógłbym otrzymać od Państwa jakieś porady dotyczące takiej działalności. Moi rodzice są właścicielami małej działki rekreacyjnej w Warszawie, pytanie czy gdybym zdecydował się na obniżenie kosztów działalności, a tym samym obniżenia ceny końcowej produktu, to mogę produkty do kiszenia jak i same ogórki pobierać z działki rodziców? Zdaję sobie sprawę że obowiązkowo badania sanepidu musiałbym robić, ale co jeszcze? Rejestrowanie działalności, pozwolenia?? Pozdrawiam, […]
ODPOWIEDŹ
Witam serdecznie, sezon kiszenia ogórków właśnie trwa, więc spieszę z odpowiedzią do Pana. Moja odpowiedź nie ma charakteru porady prawnej, jest jedynie informacją.
Czy to co Pan chce robić jest działalnością gospodarczą i wymaga rejestracji?
Jeśli Pana działalność będzie można potraktować jako wytwarzanie i sprzedaż bezpośrednią produktów nieprzetworzonych, pochodzących z własnego gospodarstwa (z własnej uprawy)– nie musi Pan rejestrować działalności gospodarczej. Ale wariant kupowania produktów do kiszenia ogórków i samych ogórków z targu – nie wchodzi w grę, bo ogórki muszą pochodzić w własnego gospodarstwa. Wariant drugi – pozyskiwanie produktów z działki rodziców? – tego już nie jestem pewna, choć na mój „nos” – to Pan powinien być właścicielem gospodarstwa i tym samym producentem rolnym.
Pozwolenia, rejestracje:
Dla ogórków kiszonych– produktów żywnościowych pochodzenia roślinnego, nieprzetworzonych, ale pochodzących z własnego gospodarstwa – wymagana jest jedynie rejestracja zakładu, nie trzeba czekać na bardziej skomplikowany proces zatwierdzania zakładu. Trzeba zgłosić działalność do Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego, czyli na co najmniej 2 tygodnie przed dniem rozpoczęcia prowadzenia działalności złożyć wniosek o wpis do rejestru zakładów.
Produkty, które przygotowujemy do sprzedaży muszą być bezpieczne dla zdrowia i życia konsumentów, dlatego należy przestrzegać zasad dobrej praktyki higienicznej.
Polecam bardzo szczegółowo analizujący tę sprawę przewodnik Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie
W imieniu redakcji Witryny Wiejskiej
Serdecznie pozdrawiam
***