Pieczenie i sprzedaż ciast w ramach gospodarstwa rolnego

PYTANIE: Witam serdecznie. Zwracam się do państwa z następującym zapytaniem, prowadzę małe gospodarstwo  i bardzo bym chciała zająć się czymś dodatkowym, rozwinąć się i nie siedzieć z założonymi rękami, a mianowicie  -znakomicie mi wychodzi pieczenie ciast, ciasteczek , pierniczków bułeczek itp., wszystko z porządnych produktów , wiejskich, jajek, twarogów, mąki zmielonej w młynie z pszenicy itp. Są to produkty bardzo smaczne i wysokiej jakości, zawsze obdarowuję nimi znajomych i rodzinę  i  to oni  ciągle mi powtarzają, iż powinnam je sprzedawać, gdyż są naprawdę znakomite.

Zaczęłam się interesować tematem i powiem szczerze, iż jestem przerażona, ponieważ wymogi które są stawiane przez sanepid przy otwarciu normalnej piekarni i do tego odpowiednie wyposażenie jest to po prostu przeszkoda na tą chwile dla mnie nie do pokonania. Więc poczytałam troszkę w Internecie i dowiedziałam się tyle, iż będąc rolnikiem mogę sprzedawać wyroby, które sama wytwarzam, w tym wypadku ciasta, które sama piekę, aczkolwiek nie wiem czy ciasta się właśnie pod takie produkty kwalifikują . Doczytałam się również iż w tym momencie nie są wymagane aż tak restrykcyjne przepisy, głównie jeżeli chodzi o sanepid. Bardzo proszę o pomoc  i udzieleniu mi informacji lub pokierowaniu mnie gdzie takie informacje fachowe mogę zdobyć. Jestem bardzo pozytywnie nastawiona i mam ogromna chęć działania, jednakże bez państwa pomocy lub informacji nie jestem w stanie nic zrobić. Potencjalnych klientów czekających na możliwość zakupu moich wyrobów mam już co najmniej kilku i są to prestiżowe restauracje czy też klienci indywidualni, myślałam również o małym punkcie w którym mogłabym sprzedawać te własne wyroby. Czekam na wiadomość od państwa z ogromną nadzieją, iż faktycznie mój pomysł uda się zrealizować. Pozdrawiam serdecznie, młody rolnik

ODPOWIEDŹ:

Szanowna Pani,

ma Pani świetny pomysł i jeśli jako rolnik będzie Pani traktowała tę działalność jako dodatkową, marginalną i ograniczoną to powołując się na rozporządzenie Ministra Rolnictwa z dnia 8 czerwca 2010 roku w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej DZ.U.2010.113.753 –

powinna Pani zapytać najpierw u Powiatowego Lekarza Weterynarii – jakie wymogi musi Pani spełnić.

Kto powinien Pani pomóc radą? W mojej ocenie pewną wiedzą powinni już dysponować pracownicy Ośrodka Doradztwa Rolniczego albo sam Powiatowy Lekarz Weterynarii.

Jeśli myśli Pani o otwarciu jakiegoś punktu gastronomicznego, to zwykle radzę kontakt z Sanepidem i dopytanie tam, jakie wymagania musi Pani spełnić. Pracownicy Sanepidu powinni Pani dać wyczerpujące instrukcje, jakie warunki musi spełniać rolnik wytwarzający wyroby cukiernicze z produktów z własnego gospodarstwa, ew. jakie warunki musi spełniać lokal/punkt, w którym chciałaby Pani sprzedawać swoje wyroby. To co jest na pewno konieczne: przygotowanie projektu zagospodarowania pomieszczeń, spełniającego wymogi Sanepidu oraz opracowanie własnego system analizy i oceny zagrożeń oraz punktów kontrolnych w procesie przygotowywania żywności (bezpieczeństwa procesu produkcji) tzw. HACCP, który obowiązuje od 2006 roku wszystkie punkty gastronomiczne i sprzedaży żywności. Proszę zapoznać się z naszym artykułem o systemie HACCP
http://www.witrynawiejska.org.pl/strona.php?p=1145 Ponadto będzie Pani musiała zrobić badania lekarskie, ze względu na pracę przy produkcji żywości (też informacja w Sanepidzie).

Podaję Pani też link do ważnej dla Pani działalności ustawy – Ustawa w sprawie warunków zdrowotnych i żywienia oraz przepisy wykonawcze
http://www.hotelarze.pl/prawo-zywnosciowe/ustawa-zywnosc.php

Niestety nie jestem prawnikiem, nie umiem Pani bardziej pomóc.

W imieniu redakcji Witryny Wiejskiej,

życzę Pani powodzenia,

Monika Kaczmaryk

Facebook
Twitter
Email

Newsletter

Co miesiąc najlepsze teksty WW w Twojej skrzynce!

Newsletter

Co miesiąc najlepsze teksty WW w Twojej skrzynce!