ODPOWIEDŹ:
W odpowiedzi na Pana pytanie o uruchomienie punktu gastronomicznego z frytkami – bez względu na to czy frytki będą z mrożonek czy ze świeżych ziemniaków – będzie Pan żywił ludzi, w związku z tym nie uniknie Pan wymogów sanitarnych w tym zakresie – (miejsce i temperatura przechowywania mrożonek, jakość wody, punkt mycia rąk, naczynia, zdrowie pracowników wydających tę żywność, etc.).
Radziłabym Panu zadać te pytania bezpośrednio Sanepidowi w Pana mieście. Warunki sanitarne lokalu najlepiej uzgodnić od razu z lokalnym Sanepidem, zanim Pan cokolwiek rozpocznie, aby nie było potem problemów. Tak będzie najprościej dla Pana.
Instytucje, które powinny udzielić Panu praktycznych wskazówek to:
Cechy Rzemiosł Różnych/ Zrzeszenie Prywatnego Handlu i Usług/Izby Rzemieślnicze – w Pana mieście, a także Urząd Pracy. Na pewno też działa u Pana jakaś organizacja/agencja wspierająca przedsiębiorców na starcie. Np. jakieś stowarzyszenie wspierania przedsiębiorczości – w takich organizacjach pracują doradcy, którzy powinni Panu bezpłatnie udzielić pomocy informacyjnej na miejscu.