Uruchomienie punktu gastronomicznego z frytkami

ODPOWIEDŹ:

W odpowiedzi na Pana pytanie o uruchomienie punktu gastronomicznego z frytkami – bez względu na to czy frytki będą z mrożonek czy ze świeżych ziemniaków – będzie Pan żywił ludzi, w związku z tym nie uniknie Pan wymogów sanitarnych w tym zakresie – (miejsce i temperatura przechowywania mrożonek, jakość wody, punkt mycia rąk, naczynia, zdrowie pracowników wydających tę żywność, etc.).
Radziłabym Panu zadać te pytania bezpośrednio Sanepidowi w Pana mieście. Warunki sanitarne lokalu najlepiej uzgodnić od razu z lokalnym Sanepidem, zanim Pan cokolwiek rozpocznie, aby nie było potem problemów. Tak będzie najprościej dla Pana.

Instytucje, które powinny udzielić Panu praktycznych wskazówek to:
Cechy Rzemiosł Różnych/ Zrzeszenie Prywatnego Handlu i Usług/Izby Rzemieślnicze – w Pana mieście, a także Urząd Pracy. Na pewno też działa u Pana jakaś organizacja/agencja wspierająca przedsiębiorców na starcie. Np. jakieś stowarzyszenie wspierania przedsiębiorczości – w takich organizacjach pracują doradcy, którzy powinni Panu bezpłatnie udzielić pomocy informacyjnej na miejscu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Newsletter

Co miesiąc najlepsze teksty WW w Twojej skrzynce!

Najnowsze wydarzenia

Cała Polska
07.10.2022
- 10.11.2022
Cała Polska
01.10.2022
- 30.11.2022
Cała Polska
07.10.2022
- 10.11.2022
Cała Polska
01.10.2022
- 30.11.2022

Newsletter

Co miesiąc najlepsze teksty WW w Twojej skrzynce!